Myslivost, koně i vojenské stroje přilákaly na Libavou rekordní zájem

Šest a půl tisíce návštěvníků se v sobotu 10. června zúčastnilo největší lesnicko-myslivecké události pro veřejnost na Moravě, akce Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé. Vedle tradiční přehlídky trofejí, či soutěže chladnokrevných koní byla hlavním lákadlem akce novinka ve výzbroji české armády, tank Leopard či vojenský autonomní robotický systém TAROS z vývojových dílen Vojenského opravárenského závodu v Šenově u Nového Jičína.

Tradiční mítink, letos konaný ve spolupráci Vojenských lesů a statků (VLS), Armády ČR a Vojenského opravárenského podniku (VOP), do areálu Heřmánky ve vojenském újezdu Libavá přilákal davy návštěvníků. Jedním z hlavních taháků byl německý tank Leopard, který zde prezentovala 7. mechanizovaná brigáda jako úplnou novinku ve výzbroji tuzemských ozbrojených složek. Do výzbroje byl zařazen v dubnu a akce na Libavé byla jeho veřejnou premiérou mimo brány zbrojních veletrhů, protože byl zatím prezentován pouze na květnové výstavě IDET.

V prezentaci armádní techniky budil pozornost také inovativní systém z dílen VOP, autonomní robotické vozidlo TAROS.

„Jde o velmi pokročilými systém s autonomními funkcemi řízení a navádění, které umožňují vozidlu nepřetržitý provoz a nasazení ve složitých a rizikových prostředích a dle zvolené nástavby plnit předem určený cíl. Ve vojenské oblasti je určení platformy zejména v přímé podpoře bojové činnosti mechanizovaných, průzkumných a speciálních jednotek,“ popsala tisková mluvčí VOP Kateřina Urban Samková.

Obě novinky z armádního prostředí tak ještě rozšířily řady zájemců o akci, které sem každoročně v červnu míří za hlavními lákadly. Mezi ně patří především chovatelská přehlídka z unikátní honitby, která se na území největšího moravského vojenského újezdu rozkládá. „Libavá je mimo jiné přírodní poklady domovinou nejkvalitnější středoevropské populace jelena evropského. Vojenskému újezdu se proto někdy s nadsázkou mezi myslivci přezdívá Království jelenů na Libavé,“ vysvětlil mluvčí VLS Jan Sotona, proč je o zdejší výstavu trofejí a shozů mimořádný zájem.
Velká část programu byla vyhrazena také pro nejmenší návštěvníky, jichž dorazilo na Heřmánky na šest stovek. Pro ně lesní pedagogové VLS připravili zábavný soutěžně-naučný program. „Letos na ně čekala stezka s úkoly a informacemi o lese, lesnictví, přírodě, ale také z oboru včelařství a zemědělství. Za pomoc při organizaci musíme tradičně poděkovat střední lesnické škole v Hranicích, bez nich by se ten nával malých zájemců určitě nezvládnul,“ doplnila lesní pedagožka divize VLS Lipník nad Bečvou Romana Klevarová. Místní rybářský svaz pak lákal děti na rybářský trenažér a mimořádný ohlas měla také prezentace olomouckého klubu sokolníků a Záchranné stanice z Bartošovic.

Již tradiční páteří sobotního programu byla také přehlídka a závod chladnokrevných koní. Ti se v něm se svými kočími představili ve slalomu se zapřaženou kládou, formanské jízdě, kde kočí musí prokázat svou zručnost při ovládání koní na suchu i ve vodě, a také v těžkém tahu, kde závodníci prezentují sílu koní i jejich sehranost v zápřahu, protože disciplíny se účastní koně v páru.
„Chladnokrevné koně jsou i v době moderní techniky stále nenahraditelnými pomocníky lesníků především v těžko přístupném terénu. U Vojenských lesů se v poslední době navíc staly symbolem nového lesnického přístupu v rámci přechodu na přírodě blízké hospodaření, které se mimo jiné zaměřuje na šetrnou práci v lesích, která nepoškozuje spodní patro vegetace,“ vysvětlil mluvčí VLS Sotona.

Milovníci psů pak se zaujetím sledovali výstavu Moravskoslezského klubu chovatelů jagdteriérů i bonitaci klubu chovatelů barvářů.

Jan Sotona