Obnovený Libušín se ve čtvrtek otevře veřejnosti

Poklad valašské architektury, jídelna Libušín na beskydských Pustevnách se šest let po devastujícím požáru znovu otevře od čtvrtka 30. června veřejnosti. Stavba, navržená a původně postavená v letech 1897-1899 architektem Dušanem Samo Jurkovičem s výzdobou Mikoláše Alše byla obnovena také díky veřejné sbírce a podpoře firem a podniků, mezi nimiž nechyběly ani Vojenské lesy a statky.

V rámci čtvrtečního otevření proběhne nejdříve na Pustevnách v poledne slavnostní akt, kterého se zúčastní také ředitel VLS Petr Král, od poledne pak naplánovalo Národní muzeum v přírodě několik komentovaných prohlídek pro veřejnost. Více na https://www.nmvp.cz/roznov/aktualne/slavnostni-otevreni-jidelny-libusin
Jsme samozřejmě moc rádi, že po šesti letech intenzivní práce na vědecké rekonstrukci a díky obrovskému úsilí všech zúčastněných můžeme otevřít Jídelnu Libušín opět široké veřejnosti,“ uvedl generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš s tím, že je potřeba poděkovat všem, kteří se o rekonstrukci a prakticky doslovném vstanutí Libušína z popela podíleli.
Libušín vyhořel v noci z 2. na 3. března 2014, škoda se na této národní kulturní památce odhadovala na 80 milionů korun. Muzeum se však objekt rozhodlo obnovit, na realizaci tohoto záměru vypsalo obratem veřejnou sbírku a již na podzim 2016 po přípravných a projekčních pracích začala faktická realizace tohoto záměru. Spustily je 16. listopadu v lesích na Střední Bečvě těžaři VLS, kteří zahájili těžbu dříví a jeho dopravu realizační firmě.
„Lesy ČR potřebné dřevo darovaly, státní podnik Vojenské lesy a statky pak veškeré věnované dřevo vytěžil a dopravil ho k realizační firmě. Také za to velký dík,“ uvedl dnes před novináři ředitel Ondruš.
Ten také poděkoval dalším firmám a odborníkům, kteří se na obnově podíleli. „Stejně velký dík ale také patří všem, kteří věnovali finanční prostředky umožňující výše uvedenou obnovu Libušína. Jsou to tisíce soukromých dárců z řad široké veřejnosti, kterým patří náš vděk. A nemalou částkou přispěly také desítky malých i velký firem, veřejných institucí, obcí a měst. Poděkování směřujeme i k našemu zřizovateli, Ministerstvu kultury ČR, které nám nejen umožnilo celou opravu stavby, ale také nás všech ohledech maximálně podporovalo, a ze svého rozpočtu vyčlenilo na opravu Jídelny Libušín více než 60,2 milionů korun. Bez této podpory bychom tuto rozsáhlou rekonstrukci nemohli realizovat,“ uzavřel ředitel Národního muzea v přírodě.