Vojenské lesy začaly veřejnosti nabízet zpracovanou zvěřinu, zatím ve Středočeském a Plzeňském kraji

Vojenské lesy a statky spustily na dvou zvěřinových závodech prodej zpracované zvěřiny pro veřejnost. Doposud státní podnik na dvaceti svých prodejních místech po republice nabízel zvěřinu pouze v celých kusech a tzv. v kůži. Nyní nabízí ve středočeském Poteplí na lesní správě Nouzov u Unhošti a v Mirošově na Plzeňsku také zvěřinu staženou a rozčtvrcenou.

Prodej zvěřiny z unikátních honiteb státního podniku je součástí společné nabídky Vojenských lesů a statků a Lesů ČR, která má podpořit vyšší spotřebu této ekologické potraviny v českých domácnostech. Kampaň Z LESA NA STŮL nabízí maso veřejnosti v síti pětašedesáti zvěřinových závodů a lesních správ státních lesů po celé republice, místa a kontakty jsou zveřejněné na www.zlesanastul.cz. Na webu zájemci dostanou veškeré relevantní informace o zvěřině a najdou zde také recepty na zpracování zvěřiny od samotných lesníků Lesů ČR a VLS.
„Vycházíme tím vstříc veřejnosti, které jsme zvěřinu z našich zpracovatelských závodů začali nabízet ve velkém v loňském roce. Požadavek na stažení, či čtvrcení byl nejčastějším podnětem zákazníků, kteří si zvěřinu z našich přírodních oblastí oblíbili. Počítáme, že tuto službu začneme postupně nabízet také na dalších našich prodejních místech, vyžádá si to však nějaký čas,“ vysvětluje ředitel VLS Petr Král.
Podle Davida Novotného, ředitele divize Hořovice, pod kterého zmíněné zvěřinové závody spadají, je pro prodej zpracované zvěřiny třeba naplnit řadu technických, legislativních i hygienických požadavků.
V podbrdském Mirošově a Poteplí na Kladensku tak mohou zákazníci získat po předchozí domluvě s prodejcem VLS zvěřinu černé, jelení a srnčí zvěře staženou nebo rozčtvrcenou na šest dílů. Výdej bude probíhat jednou týdně ve čtvrtek odpoledne s ohledem na dohodu s veterinářem, který musí každý kus po stažení prohlédnout.
„Zákazník však u nás má za vysoce konkurenčních cenových podmínek možnost nakoupit zvěřinu s jasným původem v unikátních přírodních lokalitách v naší správě a také s garancí čerstvosti a zdravotní nezávadnosti,“ dodal David Novotný s tím, že na první zákazníky jsou oba zvěřinové závody připraveny již tento čtvrtek 20. května.

Jak postupovat

Na všech zvěřinových závodech VLS je zvěřina prodávána v celých kusech, v srsti, bez hlavy a běhů (mimo prasete divokého, kde je povinnost uvádět do oběhu tuto zvěřinu vždy s hlavou a běhy, za což je při vážení sráženo 10 procent z váhy kusu). Prodej stažené a rozčtvrcené zvěřiny na Lesní správě Nouzov a Mirošov bude probíhat každý čtvrtek od 13.00 do 16.00 hodin, po předchozí domluvě s místním prodejcem, kterého najdete v příslušném kontaktu. V případě, že si zákazník objedná stažený kus, zaplatí 110, - korun za 1 kilogram svaloviny s kostí za černou zvěř (prase divoké), 130,- Kč za jelení a 160,- Kč za srnčí. Čtvrcení na šest dílů jej vyjde o desetikorunu na kilogram více.

Ceník zpracované zvěřiny

zvěřina čená (prase divoké) jelen srnec
stažená a rozčtvrcená zvěřina 120,- Kč 140,- Kč 170,- Kč
stažená zvěřina bez čtvrcení 110,- Kč 130,- Kč 160,- Kč

Cena za 1 kg svaloviny s kostí s DPH po stažení a veterinární prohlídce. Kupující si musejí odebrat všechny části čtvrcené zvěřiny (nelze odebrat např. pouze kýtu či 1 kg)

Kontakty

LS Mirošov (Rokycansko)
K Lesní správě 193, 338 43 Mirošov
Ing. Šárka Peklová, tel.: +420 731 137 606, e-mail: sarka.peklova@vls.cz

LS Nouzov (Kladensko)
Poteplí81, 273 51 Malé Kyšice
Ing. Filip Vágner, tel.: +420 731 137 626, e-mail: filip.vagner@vls.cz

Proč zvěřina

Zvěřina je absolutní biopotravina ze své podstaty, která má v české kuchyni silnou tradici, byť z tuzemských stolů v posledních letech částečně vymizela. Díky svým mimořádným chuťovým vlastnostem je však v jiných evropských zemích zvěřina vyhledávanou delikatesou.
Obecnou předností zvěřiny je nižší obsah tuku, než má maso hospodářských zvířat, vyšší obsah bílkovin a jemnější svalové vlákno. Dietetické vlastnosti tak řadí zvěřinu mezi potraviny, které splňují nároky na moderní a zdravou kuchyni.
Jestliže jednou z hlavních výhod zvěřiny oproti masu hospodářských zvířat je její přírodní původ, u nabídky VLS to platí dvojnásob. Lokalitám, které státní podnik spravuje, se totiž po desetiletí vyhnul civilizační ruch včetně intenzivního zemědělského hospodaření s využitím chemie. Jedná se o rozsáhlé přírodní oblasti, které patří k nejkvalitnějším lesním celkům nejen v republice, ale i v celoevropském měřítku.

Cenově dostupná delikatesa

Jestliže dříve maloodběratele od zvěřiny odrazovaly vysoké ceny a omezené možnosti nákupu, aktuální nabídka VLS tyto nevýhody vymazává. Podmínky odběru ze zvěřinových závodů jsou jednoduché. Zájemce v rámci své vybrané lokality kontaktuje zodpovědného pracovníka VLS ČR, s.p., který zajistí samotnou realizaci poptávky. K výdeji zvěřiny dochází v místě zvěřinového závodu na uvedených adresách. Místo a čas výdeje zvěřiny upřesní zodpovědná osoba po dohodě se zákazníkem.

Nebojte se vaření ze zvěřiny

K nízké spotřebě zvěřiny v domácnostech vedle omezené dostupnosti a vysokých cen v prodejních řetězcích přispívá i přežívající mýtus, že jde o maso, které je náročné na úpravu. Není to pravda, kuchyňská úprava je většinou stejně jednoduchá jako u hovězího nebo vepřového masa. Díky unikátní chuti pro jeho úpravu postačí také běžné koření. Ze zvěřiny připravíte svíčkovou na smetaně, guláš či výpečky se zelím stejně jednoduše jako z běžného masa hospodářských zvířat. Jednoduchých receptů je plný internet.