Tropický lesnický den v Ralsku

Nebe bez mráčků a teploty, které kolem poledne atakovaly pětatřicítku, přivítali v sobotu 18. května na Skelné huti návštěvníky 44. Lesnického dne v Ralsku. I tak si asi šest tisíc lidí nenechalo ujít po dvouleté koronavirové odmlce největší lesnickou akci pro veřejnost, kterou tradičně pořádají Vojenské lesy a statky v srdci unikátní přírodní oblasti na Liberecku. Jen brzy po poledni se areál už začal vyprazdňovat, protože, kdo mohl, zamířil se ochladit někam k vodě.

Nekomerční prezentaci lesnictví, na níž se prezentuje lesnická technika, závodí dřevorubci, vystavují trofeje z místních honiteb a děti soutěží ve znalostech a dovednostech spojených s přírodou a lesem, je největší akcí svého druhu v republice. Program akce, nad kterou převzala záštitu ministryně obrany Jana Černochová, přinesl již léty osvědčenou nabídku z lesnictví a myslivosti. Jedním z hlavních taháků je tradičně chovatelská přehlídka trofejí z honiteb divize VLS Mimoň, která navíc letos představovala to nejlepší hned ze tří loveckých sezón, kdy měl Lesnický den v Ralsku kvůli pandemickým opatřením pauzu. V doprovodném mysliveckém programu během dne pak návštěvníci mohli shlédnout prezentaci sokolníků a loveckých psů, ale také ukázku vábení.
Na plochách střelnice a paseky dostali prostor tradičně vystavovatelé lesnické a zahradní techniky, ale také prodejci vybavení do přírody. V epicentrum prezentoval svou širokou nabídku olejů generální partner letošního ročníku Lesnického dne, společnost TotalEnergies.
Party stan a venkovní posezení nabízely nejen mysliveckou gastronomii, na dračku šly v tropickém počasí nápoje. Nad areálem v horkém vzduchu se prezentovala Armáda ČR, která s pomocí vrtulníku s bambivakem předvedla simulaci hašení lesního požáru.
Podium pod lesem pak patřilo drsným mužům s ostrými sekyrami. Efektní dřevorubeckou show Stihl Timbersports s kořeny v USA, při níž vzduchem lítají obří třísky a desítky centimetrů tlusté dřevěné kmeny podléhají sekyrám během několika vteřin, si nenechaly ujít stovky lidí. Sledovaly dech beroucí výkony nejlepších českých vyznavačů tohoto sportum z nichž v třicetistupňovém vedru jen lil pot. Neuvěřitelné kousky se sekyrami následně vystřídali kouzelníci na speciálních jízdních kolech se svou biketrial show.
Tradičně silný program byl připraven pro stovky malých návštěvníků Lesnického dne. Páteř tvořil rozsáhlý program lesní pedagogiky, na němž participovali lesní pedagogové i z dalších divizí VLS, Hasiči pro děti připravili zábavu v obřím poli pěny, a chovatelé chladnokrevníků jízdy na koních.
Zdravotníci během dne sice museli řešit několik zdravotních komplikací z horka na straně návštěvníků i pořadatelů, naštěstí však nešlo o nic vážného. S odpolední kulminací teplot však návštěvníci začali areál houfně opouštět, aby se schladili někde u vody. Odpolední vyhlášení výsledků mistrovství republiky v práci s motorovou pilou se tak odehrálo již v poloprázdném areálu.
Generálním partnerem Lesnického dne v Ralsku 2022 byla společnost TotalEnergies.