Vojenské lesy vysadily po kalamitě už 100 milionů stromů, oslaví to s návštěvníky akce Brdské stromsázení

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) oslaví na dobrovolnické akci Brdské stromsázení, která se odehraje v sobotu 17. září na Padrťských pláních, významný milník největší zalesňovací akce ve své devadesátileté historii. Po sedmi letech boje proti kůrovcové kalamitě, v rámci něhož státní podnik zničené lesní pozemky obratem obnovoval desítkami milionů sazenic ročně, vysadí některý z návštěvníků akce nový strom s pořadovým číslem 100.000.000.

Bude to třešeň ptačí, lesní odrůda ovocného stromu, kterou v lesích rozšířili především ptáci vyměšováním pecek. Odrostek stromku označený malým tubusem v kořenovém balu přijede do Brd z lesní školky VLS ve Lhotě u Staré Boleslavi s dalšími stovkami sazenic na akci. Dobrovolník, který tubus při sázení objeví, vyhraje několikadenní zážitkový program pro celou rodinu v brdské přírodě.

„Obnova lesů po kůrovcové kalamitě je největší zalesňovací akce v historii Vojenských lesů. My jsme do té bitvy napřeli v posledních letech veškeré úsilí našich zaměstnanců a investovali stamilionové finanční rezervy. Díky tomu na místech, které zničila kalamita, už odrůstají nové druhově pestré porosty, a lokality, kde s kůrovcem stále bojujeme, obnovujeme v podstatě obratem, aby nedocházelo k zarůstání buření či k erozi půdy. Vysazení stomiliontého stromu VLS od počátku kalamity právě v rámci Brdského stromsázení, unikátní akce pro širokou veřejnost, navíc na symbolickém místě výsadku parašutistů za druhé války, je pro nás velkým a zásadním momentem. A věřím, že i pro všechny milovníky brdské přírody a historie,“ řekl ředitel VLS Roman Vohradský.

Stomiliontý strom tak „vítězný“ návštěvník vysadí za asistence zástupců VLS u lovecké chaty Václavka nedaleko Padrťských plání, v sousedství pomníku připomínajícího seskok paradesantních skupin Intransitive a Tin. Pětice československých parašutistů seskočila do okupované vlasti v noci z 29. na 30. dubna 1942. Většina hrdinů skončila v rukou Gestapa, jeden člen výsadku ukončil život vlastní zbraní v kryptě pražského kostela sv. Cyrila a Metoděje společně s parašutisty z výsadků Anthropoid, Silver A, Out Distance a Bioscop.

„Sázející, kteří si tento jubilejní strom „vylosují,“ od nás následně obdrží dárek v podobě zážitkového programu v Brdech. Půjde o víkendový rodinný pobyt v lovecké chatě Rybářská bašta přímo na břehu Padrťského rybníku spojený s programem o brdské přírodě, který pro rodinu na klíč zorganizují naši lesníci. Jeho součástí mohou být výlety na kole po okolí, noční pozorování zvěře termokamerami, návštěvy objektů spojených s historií naší armády a podobně. Každopádně věřím, že pro rodinu, která ve své sazenici nalezne tubus s dárkovým certifikátem, bude několik dnů strávených v brdské přírodě nezapomenutelným zážitkem,“ dodal ředitel brdské lesnické divize David Novotný.